Kreta eller Rhodos?

De som enbart är ute efter sol och bad och dessutom bara vill hålla sig på samma strand under hela vistelsen behöver inte fundera var de ska åka. De kan åka till någon av dessa öar och bli precis lika nöjd som om de hade valt den andra. Så vad skiljer öarna åt förutom i dess stavning?

Kreta är störst
Rhodos är en av de större öarna i det grekiska öriket men inte i närheten så stor som Kreta vilket är den största ön. Kreta kan därför upplevas som en ö där turistattraktionerna och städerna/byarna ligger mer utspridda. Detta på både gott och ont.

I huvudstaden på Rhodos bor ca 50.000 invånare medan det i Kretas huvudstad Heraklion bor närmare det tredubbla. Självklart finns det ett stort utbud av restauranger, pubar och discon på bägge öarna men med större yta, fler turister och fler invånare så är det inte oväntat att Kreta bjuder på ett större utbud att välja mellan när det gäller allt från matställen till nattklubbar.

En annan sak som skiljer dem åt är dess läge. Rhodos ligger mycket nära den turkiska gränsen vilket gör att man kan fortsätta sin resa österut några dagar på semestern. Ön ligger även något närmare de mindre öar som många väljer att öluffa mellan.

Historiska sevärdheter
Den som är intresserad av historia kan välja att åka till Rhodos eller Kreta. Bägge har en hel del historia att berätta och inte minst från den grekiska storhetstiden. Däremot är det olika saker som lyfts fram på de olika öarna. Så beroende på intresse ska den ena eller andra ön väljas.

Inom kristendomen fyller Rhodos en speciell roll då många guidade rundturer sker från denna ö för att visa var Paulus reste runt när han predikade kristendomen i landet för över 2000 år sedan. Dessa rundturer går även till intilliggande öar som exempelvis Samos. På Rhodos finns även Mandrakihamnen där man tror att ett av världens underverk har stått dvs Kolossen på Rhodos.

Några kilometer söder om Heraklion på Kreta ligger staden Knossos. För drygt hundra år sedan hittade arkeologer fynd som pekade på att det funnits en stad där under samma tid som pyramiderna byggdes. Dessa stadsdelar är några av de äldsta historiska minnena som finns i Grekland. Man har även valt att bygga upp vissa delar av palatset för att turister ska få en känsla av hur det var på den tiden som staden blomstrade.

Sammanfattningsvis
Så är man enbart ute efter sol och bad kan man lika gärna dra lott om vilken ö som ska besökas. Har man däremot ett intresse för historia eller vill besöka en storstad så bör man tänka efter en gång till innan biljetterna bokas.

Läs mer om de båda öarna på www.rhodosgrekland.se och www.kreta-grekland.se

Inga kommentarer: